Pages

Sunday, May 24, 2009

Interview by Astro Awani - Part 1

I was at one Astro Awani program where Suhaimi Sulaiman was the host on Thursday discussing about the challenges in my new position. Below are part one of the excerpts of the interview.

Q: Boleh Datuk Seri terangkan tentang jawatan baru Datuk Seri ini?

A: Ini sebenarnya satu jawatan yang baru, maka tidak ada kes yang boleh jadi tauladan. Jawatan ini adalah hasil perbincangan dengan PM. Jawatan ini adalah untuk membantu supaya jentera BN dapat bergerak lebih tersusun dan teratur, khasnya di peringkat akar umbi. Kalau diperhatikan di kawasan BN telah tewas, tidak dinafikan bahawa semangat perjuangan dan moral telah menurun dan ada yang dikatakan telah bersara, berkhidmat dengan harapan untuk dipilih semula sebagai wakil rakyat. Ini merupakan satu usaha BN di peringkat HQ supaya turun ke padang untuk membantu mereka dari segi gerakan jentera, membantu merapatkan hubunagn dan jalan aktiviti tertentu.

Q: Bukankah ini semua telah ada di BN kerana mungkin orang mengharapkan sesuatu yang ajaib daripada Datuk Seri?

A: Tiada apa yang ajaib. Kita sama manusia memang sedia maklum bahawa memang ada kemampuan kita. Kita hanya mampu usaha sedaya upaya supaya kita dapat menunaikan tanggungjawab yang diamanahkan. Itu saja.

Q: Ramai orang yang melihat ini sbagai satu perkara yang berbeza dan pelbagai tafsiran dibuat dan juga analisis yang dibuat daripada MCA mengenai jawatan Datuk Seri.

A: Itu biasa dalam sebuah negara yang mengamalkan demokrasi apabila keputusan yang dibuat mempunyai pandangan yang berbeza. Saya anggap ini sebagai tanggungawab. Saya telah menyertai parti MCA lebih daripada 25 tahun dan saya faham ramai lagi ahli-ahli BN (UMNO, MCA dan MIC) masih taat setia dan sayang kepada parti. Hanya kita tidak menyangka kita akan kalah di pilihanraya yang lalu. Apabila dilantik satu jawatan baru, saya lihat ianya sebagai pendekatan baru, usaha baru cetusan fikiran dan minda pucuk pimpinan BN, ‘think out of the box’.

Q: Di 5 negeri Pakatan Rakyat, apakah pendekatan yang diperlukan, ataupun apakah strategi yang boleh digunakan cepat oleh BN?

A: Think out of the box. BN terdiri daripada 14 parti komponen. Tidak dapat dinafikan kita telah diuji oleh rakyat pada setiap pilihanraya dan kita mempunyai pencapaian baik dalam setiap pilihanraya selain daripada pilihanraya yang lepas. Tidak seharusnya panik. Yang penting, kita perlu ambil ikhtibar daripada pilihanraya 308. Ada orang kata, pada pilihanraya yang lalu,Pengundi mengundi untuk perubahan, jadi apakah perubahan yang kerajaan perlu lakukan supaya dapat terus membela nasib rakyat. Seperti yang dizahirkan oleh PM Najib Konsep Satu Malaysia yang dilaungkan oleh Najib bahawa kerajaan utamakan rakyat, menegakkan keadilan, rakyat dapat menuntut dan menikmati hak-hak mereka mengikut perlembagaan kerana mereka telah terpengaruh oleh pihak pembangkang bahawa kerajaan tidak adil kepada kaum bukan bumiputra dan ini telah sedikit sebanyak mencetuskan kemarahan.

Q: Kenapa BN tidak berupaya patahkan serangan daripada pihak pembangkang?

A: Sebab itu, sepertimana yang saya cakap tadi, kita mesti think out of the box. Kita ingat media baru tidak penting, kita ingat mainstream media sahaja yang penting. Kita ingat Internet dan bloggers hanyalah orang yang minat dalam media baru dan bilangannya tidak ramai. Akan tetapi, ramai yang terpengaruh dengan new media dan ramai orang muda sekarang mempengaruhi orang tua mereka.

Q: Secara keseluruhannya, adakah pemimpin-pemimpin BN lain sehebat Datuk seri yang mempunyai blog?

A: Tidak. Itu satu kelemahan BN. Kalau kita berubah, kita kena ubah sikap kita. Kalau kita kena berubah, kita kena ubah orang muda kita yang dikatakan fasih dan mahir dalam internet supaya kita boleh lancar cyber war melalui new media kerana pada hari ini apa sahaja yang dibuat oleh BN, mesti ada orang yang masuk ke new media untuk lontar pelbagai comment kepada BN dan bagaimana kita nak counter ini menjadi satu cabaran.

Q: Tetapi ini bukan mengenai IT, ini mengenai cara mengendalikan blog, bukan?

A: Ya, saya tulis blog saya sendiri. Biasanya 1 jam. Ini bukan mudah nak tulis blog sendiri, kita kena ada maklumat, pengalaman dan kena pandai cerita supaya orang minat. Kalau sekadar data sahaja, blog akan menjadi boring dan orang tak nak baca. Kita kena pandai ‘spinning’.

Q: Bagaimanakah hubungan ataupun pertalian Datuk Seri dengan Presiden MCA?

A: Hubungan saya dengan Presiden MCA boleh dikatakan sebagai ‘working relationship’ ataupun dalam Bahasa Melayu satu perhubungan kerja dan tidak dapat dinafikan bahawa ada ruang untuk diperbaiki dan penambahbaikan.

Q: Bagaimana hendak menyelami perasaan mereka yang di sebelah sama yang mungkin tidak berapa setuju dengan cara BN berpolitik dan sebagainya ?

A: BN sekarang berdepan dengan persepsi negatif daripada rakyat bahawa BN adalah dikatakan tidak dapat dampingi rakyat dan tidak faham aspirasi dan tuntutan rakyat.

Q: Adakah ini benar, Datuk Seri?

A: Ini mungkin satu gambaran yang tidak berapa betul dan ini mungkin lanjutan daripada sebahagian pemimpin-pemimpin yang kononnya dianggap dan ditafsirkan sebagai sombong. Seperti kenyataan bila dirayu untuk dibuat, cakap 'over my dead body'. Ataupun bila sebagai rakyat Malaysia, mereka mempunyai hak memberi pandangan yang berlainan kerana ini kerajaan yang dipilih oleh rakyat. . Oleh itu, sekiranya kita ingin mendekati rakyat, kita kena turun ke padang. Apa yang saya katakan ini bukannya jalan-jalan. Lebih baik sekiranya PM atau TPM atau menteri kabinet apabila turun ke ke padang, apa salahnya duduk dan mengadakan dialog secara spontan dan bukannya dialog yang diatur kerana jika diatur, orang yang hadir adalah penyokong kita, orang yang berat sebelah dengan kita. Apa salahnya jika kita pergi ke pasar dan jumpa dengan pembeli, penjual dan bertanya?

Q: Mengapa ini tidak berlaku kerana 18 tahun dahulu, Tun Dr. Mahathir juga mengatakan benda yang sama?

A: Mungkin ini dalam kesibukan untuk membangunkan negara. Kita pandang kepada kejayaan fizikal, maka kita ingat bahawa rakyat akan berpuas hati, walhal rakyat bukan hanya mengkehendaki pembangunan fizikal, tetapi mereka nak rasa selesa dengan kenyataan dan tindakan pemimpin kita. Oleh itu, lebih baik turun ke padang dan berdialog, fahami secara dekat masalah dihadapi oleh rakyat. Saya yakin dapat engage dengan orang muda. Orang muda mempunyai tafsiran bahawa kita tidak faham aspirasi mereka, sombong dan remove daripada reliati yang berlaku di peringkat akar umbi.

Q: Bagaimana Datuk Seri mendapat informasi itu kerana ramai diskussi politik, kadang kadang informasi sampai ke pemimpin adalah berlainan?

A: Itulah yang saya kata turun ke padang, berdialog memang tepat secara dekat, tak payah melalui middle man, atau 3rd party. Kita kena bergerak jentera kita supaya lebih siap sedia untuk berdepan dengan rakyat.

Q: Datuk Seri menyatakan ada perlunya service centre seberapa banyak yang boleh di seluruh negara, apakah ini akan menentukan kejayaan?

A: Ini hanya sebahagian daripada usaha. Kita merupakan sebuah negara yang sedang membangun dan banyak masalah seperti infrastruktur, masalah tempatan, pembangunan da rakyat memerlukan bantuan kami. Oleh itu, pusat perkhidmatan yang cekap boleh memberi gambaran yang baik kepada kerajaan BN. Kalau perhatikan kalau dia datang daripada komponen A, maka pusat perkhidmatan itu akan diuruskan oleh pemimpin daripada parti tersebut. Kalau wakil MCA, maka pusat perkhidmatan itu diuruskan oleh MCA dan orang yang datang untuk mendapatkan perkhidmatan adalah kebanyakannya orang Cina. Begitu juga dengan wakil UMNO di mana yang kunjungi pusat perkhidmatan adalah Melayu. Kalau kita buat pusat perkhidmatan BN, khasnya di kawasan tewas untuk menunjukkan komitmen kerajaan BN dan pucuk pimpinan yang prihatin di kawasan yang kita kalah. Keprihatinan kita bukan sahaja kepada orang yang sokong kita, kita perlu tunjuk bahawa perkhidmatan kita tidak berbeza dan selari dengan konsep 1 Malaysia dan memberi perkhidmatan kepada 1 Malaysia.

to be continued...

上周四,我受邀上ASTRO AWANI时事节目谈论我受委国阵总协调的新职务。以下是访谈的摘要:

问:请向观众解释您的新职务

这是一项全新的职务,没有先例为参照。这是和首相上讨论后所达致的成果,主要的任务是协调国阵尤其是基层之间的步伐,更井然有序地推动国阵的机制。我们不难发现,在国阵败选的地区,国阵成员的斗志遭到重创,士气跌入谷底,一些领袖心萌退意,有者更选择隐退。因此,国阵中央要走入基层,协助重振国阵的机制,加强成员党和居民的联系及推展一些的活动。

问:但国阵向来不也是如此运作吗?抑或大家期望您能制造奇迹?

没有所谓的奇迹…我们都是普通人,大家各有长处。我们所能及的就是竭尽所能,履行受托付的责任。如此而已。

问:许多人对您的任命另眼相看,而且陆续出现许多有关您的评论和分析。

在民主制度的国家,一个决定引不同的多看法是正常现象。对我来说,这是一项责任。我加入马华已超过25年,我深信许多国阵成员(巫统,马华和国大党)对党仍然忠心耿耿。我认为这项委任显示出国阵领导层思想维新的新步骤,事实上国阵必须跳出旧的思维定式。

问:您认为在5个民联掌政的州属,国阵需运用怎样的策略?

跳出思维定式。国阵有14个成员党。国阵在过去每一届大选习惯被赞颂,但308却让我们溃不成军。虽然如此,我们无需惊慌失措,最重要的是吸取308的教训。选民投选了改变,那政府要如何改变以继续为民请命。我们必须要落实首相纳吉提倡的“一个马来西亚”理念,即贯彻以民为本、伸张正义,确保人民享有宪法赋予的权益。目前,不少人民深受反对党的影响,认为政府不公平对待非土著而感到愤怒。


问:为何国阵无力招架反对党的攻势?

正如我刚才所言,我们必须跳出常规的思维。当初国阵以为主流媒体超越一切舆论空间,忽视新媒体的力量,低估了互联网络及博客的影响力。事实上,新媒体的崛起已经颠覆传统媒体的地位,深深影响了新生代的思潮,而年轻一代亦影响了年长一代的想法。


问:整体来看,其他国阵领袖的部落格是否和您一样活跃及具影响力?

没有。这是国阵的弱点。如果我们要改变,首先要改变我们对新媒体的态度。今天,不管国阵做了什么,都会有人上网藉新媒体大力抨击。我们必须要懂如何发动和主导网络文宣战,对这些责难做出反击,这是国阵面对的挑战。


问:但这不是资讯工艺的问题,这关乎如何管理博客这样的一个言论空间,是吗?

是的。我每天要花一小时处理我的部落格。写一篇精彩的博客文章不容易,不仅要有扎实的内容和个人经验,也要有生动的叙述技巧来吸引读者。


问:您和马华总会长的关系如何?

我和马华总会长保持工作伙伴关系,而且关系有待改善。


问: 您认为要如何应对不满和反对国阵的情绪?

人民对国阵产生很负面的观念,这是国阵目前所面对的困境。人民认为国阵不能体恤民心,不了解人民的心声。


问:事实是否如此?

这或许是一些领袖的傲慢态度,让人民有不正确的画面。要贴近人民,我们一定要走进他们的生活。所谓走入基层,并不是随意走走亮相而已,首相、副首相甚至是内阁部长应该微服民访,能即席对话则更好。如果事先铺张安排,出席者肯定都是国阵的支持者。所以,领袖们到巴刹访问小贩和市民并没不妥。


问:敦马在18年前也说过同样的话,当时为什么没这么做?

也许当时他忙于建设国家以致无暇。我们以为人民满足于我国物质上的成就,其实,他们同时也很关注领袖们的言行。因此,了解人民的最佳途径是直接面对群众,展开对话了结民谟。这样,不仅能得到年轻一代的认同,也能改变他们对国阵的看法。


问:您是如何得到基层的讯息?因为基层心声往往无法直达天听。

正如我所说,走入进曾直接对话是最有效的方式,不需通过中间人或第3者传达信息。所以,国阵在基层的机制得随时准备就绪,以面对民众。


问: 您认为国阵有必要在全国设立行动室。这是否能为国阵扳回胜局?

这只是其中一项努力。我国还是发展中的国家,仍然面对许多民生问题,包括公共建设、地方发展等问题。人民需要我们的帮助。国阵行动室的服务效率能使人民对我们改观。目前,国阵成员党各设行动室,服务的对象也有种族局限。可是,设立国阵行动室,特别是在输掉的地区成立工作队,能反映国阵对败选地区的承担和责任心。不仅如此,我们还要而且不分政见为人民平等服务,体现“一个马来西亚”的精神和理念。

3 comments:

呉 和豪 said...

Saudara Dato Seri Chua Soi Lek

Bukankah ini semua telah ada di BN kerana mungkin orang mengharapkan sesuatu yang ajaib daripada Datuk Seri?
虽然你有领导能力,创作能力, 当当靠你一人不行,应集思广益。
Ramai orang yang melihat ini sbagai satu perkara yang berbeza dan pelbagai tafsiran dibuat dan juga analisis yang dibuat daripada MCA mengenai jawatan Datuk Seri.
大家应少说话,多做事。
Di 5 negeri Pakatan Rakyat, apakah pendekatan yang diperlukan, ataupun apakah strategi yang boleh digunakan cepat oleh BN?
兴革使完美更完美
应善用空间来发挥
真直之尺本是歪木
雕楼玉琢源自沙石
清静使思考更清晰
以智慧来克服燥烦
曲径走尽出现康庄
兴革之道原本如此
善辩之人曾呀呀学语
要靠修练来提升自己,Learn from mistake , do not repeat the same mistake.

Kalau kita kena berubah, kita kena ubah orang muda kita yang dikatakan fasih dan mahir dalam internet supaya kita boleh lancar cyber war melalui new media kerana pada hari ini apa sahaja yang dibuat oleh BN, mesti ada orang yang masuk ke new media untuk lontar pelbagai comment kepada BN dan bagaimana kita nak counter ini menjadi satu cabaran.
网络只不过是一种术而不是一种道(is merely a mean but not an end)。更重要是要如何有效地深入民间,实行以民为本的政策。
A: Hubungan saya dengan Presiden MCA boleh dikatakan sebagai ‘working relationship’ ataupun dalam Bahasa Melayu satu perhubungan kerja dan tidak dapat dinafikan bahawa ada ruang untuk diperbaiki dan penambahbaikan.

你和总会长是没有问题的,可以共同领导以为马来西亚人民寻求幸福。过去已经过去,不要再追究,活在当下。两人共同被选,也是民意,也是天意。大家应该往正面看,各有所长, 应该互相补助。两人也曾经过风风雨雨。虽然背景不同,目标是一致的,愉快合作绝对不是问题。
A: BN sekarang berdepan dengan persepsi negatif daripada rakyat bahawa BN adalah dikatakan tidak dapat dampingi rakyat dan tidak faham aspirasi dan tuntutan rakyat.
蜈导也,谁说国阵不亲民,免费教育就是亲民政策。

Lebih baik sekiranya PM atau TPM atau menteri kabinet apabila turun ke ke padang, apa salahnya duduk dan mengadakan dialog secara spontan dan bukannya dialog yang diatur kerana jika diatur, orang yang hadir adalah penyokong kita, orang yang berat sebelah dengan kita
应该听真话,才能采取对的措施。
Orang muda mempunyai tafsiran bahawa kita tidak faham aspirasi mereka, sombong dan remove daripada reliati yang berlaku di peringkat akar umbi
树没有根,如何能茂盛?
Datuk Seri menyatakan ada perlunya service centre seberapa banyak yang boleh di seluruh negara, apakah ini akan menentukan kejayaan?
万事起头难,但我相信你有能力做到。

問文 said...

霹雳州已经被国阵拿会了吧?

已经不是属于蔡前辈你职务范围里了吧?

問文 said...

您是如何得到基层的讯息?因为基层心声往往无法直达天听。

正如我所说,走入进曾直接对话是最有效的方式,不需通过中间人或第3者传达信息。所以,国阵在基层的机制得随时准备就绪,以面对民众。


请问蔡前辈,你可以提议有什么管道,让基层的人可以真真正正的发表意见呢?

Welcome to my Blog

As a concerned MCA member, I am trying my best to help in the process of rebuilding and repositioning of the party.

Therefore, I welcome party members and members of public to post your constructive suggestions and opinions on my blog on how to rebuild and reform the party, eventually enabling MCA to regain support from all party members and the community.


Thank you for your suggestions.